IDN-domän

För inte allt så länge sedan introducerades så kallade IDN-domäner. Det som kännetecknar en IDN-domän är att den innehåller icke-engelska bokstäver som till exempel å, ä, ö, é, ú, í m.fl.

Om man ska göra en storsatsning på en ny webbplats eller när man startar företag, så bör man rimligvis även införskaffa sig domännamnet som IDN variant också. Heter företaget Möbelcentrum så bör du köpa mobelcentrum.se och möbelcentrum.se. Vill man investera i de andra toppdomänerna som .com, .nu, .org och .net så är det också klokt om man inte vill att någon annan ska ruffa åt sig dessa domännamn.

Det finns fördelar såväl som nackdelar med att använda sig av IDN-domänen.

Fördelar

  • Google kan läsa IDN-domännamn helt perfekt vilket ger din webbplats en förmån i samband med sökmotorpositionering. Om någon söker på möbel så innehåller ditt domännamn det exakta sökordet.
  • Det ser bättre ut att skriva ut det riktiga namnet.

Nackdelar

  • Alla webbläsare klarar inte att konvertera koden (PunyCode) som ett IDN-domän är uppbyggt. De flesta klarar vissa varianter, men till exempel så klarar inte Internet Explorer att förvandla en IDN-domän med toppdomänen .net eller .org till de icke-engelska bokstäverna.
  • Emailprogrammen kan inte läsa en IDN-domän. Av denna anledning bör man använda [email protected].

Slutsats

  • Köp upp båda domännamnen men använd mobelcentrum.se som huvuddomän. D.v.s, det är till denna domän du ska länka och använda som e-post.
  • Gör en vidarebefodring av möbelcentrum.se till mobelcentrum.se. Detta kallas 301 redirect.